Bahan-Bahan
4 ketul ikan parang / tenggiri
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
2 cm halia
1 mangkuk cili kering kisar
3 cm atau kurang belacan
2 cm kunyit hidup
1 sudu besar lada hitam
(bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit & lada hitam blend skali)
3 batang serai - dititik
Daun kesum + bungan kantan
Bendi
Air asam jawa secukupnya
Garam + gula
Minyak untuk menumis
Caranya :
- Panaskan minyak dan tumis halba hingga kekuningan sikit
- Masukkan bahan blend tadi dan serai dan tumis hingga garing dan pecah minyak
- Dah garing , masukkan gula (agak2)kemudian masukkan daun kesum & bunga kantan
- Masukkan ikan, kacau sikit, dan masukkan air asam jawa
- Masukkan bendi
- Perasakan dengan garam dan biar ia mendidih
- Tutup api
No comments:
Post a Comment