RESIPI KARI AYAM MAMAK


KARI AYAM MAMAK










BAHAN


1. Bawang besar
2. Cili merah
3. Cili api/Cili padi
4. Rempah kari ayam
5. Daun kari
6. Tomato (6-8biji)
7. 4 sekawan-bunga lawang/cengkih/buah pelaga/kulit kayu manis
8. Halia dengan bawang putih ditumbuk 

Lain-lain bahan tambahan 

1.kentang

CARA - CARA

1. Tumis 4 sekawan tu sampai naik bau.

2. Kemudian masukkan bawang yang telah dihiris beserta dgn daun kari.

3. Diikuti dgn cili merah dan cili api. Kacau sampai sedikit garing.

4. Masukkan ayam dan halia yang telah ditumbuk or blend bersama dgn bawang putih tadi. Kacau rata.

5. Masukkan sedikit serbuk kunyit dan gaul ayam setengah masak. 

6. Masukkan rempah kari ayam serta masukkan sedikit saje air masak utk bagi rempah kari tu masak dan pecah minyak dulu.

7. Setelah rempah kari tadi dah pecah minyak barulah masukkan air secukupnya ikut kesesuaian/citarasa  anda nak kuah kari tu pekat or berkuah. Jangan lupa letak garam yek.




8. Akhir sekali boleh masukkan kentang (bg yg suka) dan tomato. Dikacau rata sehingga masak.
SIAP.




No comments:

Post a Comment

                    AYAM GORENG KUNYIT Bahan-Bahan: 300g ayam, bahagian dada 4 batang kacang panjang, potong 2 inci 1 sudu kecil se...