KARI AYAM MAMAK
BAHAN
1. Bawang besar
2. Cili merah
3. Cili api/Cili padi
4. Rempah kari ayam
5. Daun kari
6. Tomato (6-8biji)
7. 4 sekawan-bunga lawang/cengkih/buah pelaga/kulit kayu manis
8. Halia dengan bawang putih ditumbuk
Lain-lain bahan tambahan
1.kentang
CARA - CARA
1. Tumis 4 sekawan tu sampai naik bau.
2. Kemudian masukkan bawang yang telah dihiris beserta dgn daun kari.
3. Diikuti dgn cili merah dan cili api. Kacau sampai sedikit garing.
4. Masukkan ayam dan halia yang telah ditumbuk or blend bersama dgn bawang putih tadi. Kacau rata.
5. Masukkan sedikit serbuk kunyit dan gaul ayam setengah masak.
6. Masukkan rempah kari ayam serta masukkan sedikit saje air masak utk bagi rempah kari tu masak dan pecah minyak dulu.
7. Setelah rempah kari tadi dah pecah minyak barulah masukkan air secukupnya ikut kesesuaian/citarasa anda nak kuah kari tu pekat or berkuah. Jangan lupa letak garam yek.
No comments:
Post a Comment